Tak zwane stale ferrytyczne to odporne na korozję atmosferyczną stopy. Wykazują dużą odporność na działanie kwasu azotowego i środowisk utleniających, słabych kwasów organicznych i różnych produktów żywnościowych. Brak odporności na kwasy redukujące jak solny czy siarkowy.
Zawartość max C= 0,1% Cr=17%
Stal 0H17T i H17 w stanie wyżarzonym (ok. 800°C) jest stosunkowo miękka i ciągliwa, nadaje się do tłoczenia na zimno, w związku z czym gatunki te są szeroko stosowane na naczynia kuchenne, aparaty w przemyśle spożywczym, elementy karoserii samochodowych itp.
Własności stali ferrytycznych:
• magnetyczność,
• mniejsza rozszerzalność cieplna w porównaniu ze stalą austenityczną,
• doskonała odporność korozyjna w podwyższonych temperaturach,
• lepsza przewodność cieplna w porównaniu ze stalą austenityczną,
• przy stabilizacji niobem lepsza odporność na pełzanie,
• łatwiejsze do cięcia i obróbki od stali austenitycznych,
• ferrytyczne są mniej podatne na odkształcenia wsteczne przy gięciu blach,
• wyższa granica plastyczności niż popularnej stali austenitycznej 304 czy stali węglowych,
• bardziej odporne na działanie korozji naprężeniowej od stali austenitycznych.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.